top of page

Aile Hekimliğinde Askerlik Muayeneleri




Aile hekimliği sistemine geçişle birlikte birçok muayene, rapor gibi askerlik muayeneleri de aile hekimliklerinde yapılmaya başlandı. Askerlik muayenelerinde dikkat edilmesi gereken hususları madde madde özetlemeye çalıştım. Eksik kalan kısımları mevzuattaki kanun ve yönetmelikleri okuyarak tamamlayınız. Biz sadece pratik ve önemli noktalara değineceğiz.


Resmi gazete 22 Temmuz 2020 ÇARŞAMBA Sayı : 31193 de Madde 9 Asker Alma muayenesinden bahseder. Bu maddenin 5. fıkrası şu şekildedir:


"Yoklama ve sevk esnasında yükümlü tarafından beyan edilmeyen ya da fiziki muayene sırasında belirti veya bulgusuna rastlanmayan çeşitli hastalıkların ortaya konması veya taranması için laboratuvar veya görüntüleme tetkiki gibi ileri tetkikler yapılması gerekmez. Yükümlülerin bu şekilde gerçekleştirilen sağlık muayenelerinde askerliğe elverişli bulunmaları, kendilerinin muayene tarihinde tam sağlıklı olduklarını göstermez. Yükümlülerin silahaltına alındıktan sonra saptanan hastalıkları yoklama veya sevk esnasında yapılan muayenenin eksik ya da hatalı yapıldığının veya muvazzaflık hizmeti sırasında ortaya çıktığının karinesini oluşturmaz."


Bu maddeyi de göz önünde bulundurarak şimdi nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım;




* Vatani görevini yapmak için askerlik muayenesi olacaklar ile kadrolu (muvazzaf) asker olacaklarda istenen sağlık şartları farklı olabiliyor. Dikkat etmek gerekir.

* Muayeneye başlarken en önemli kısım kimlik bilgileri girilen kişi ile muayeneye gelen kişi aynı kişi mi tesbit etmek gerekir.

* Kişinin beyan formu mutlaka alınmalı. E-Devlet üzerinden Sağlık bilgi formu olarak doldurulabilir.

* Askerlik muayenesi tam sistem muayenesi şeklinde yapılır. Yani askere gidecek kişinin çıplak olarak muayene edilmesi gerekmektedir.

* Muayeneye başlamadan önce kişinin e-nabız ve Sgk ilaç kullanım bilgileri incelenmeli, kişinin geçmiş tetkiklerine bakılmalı, e-nabız bilgileri detaylıca incelenmeli.

* Doldurduğu kişisel sağlık bilgi formu incelenmeli.

* Muayenesi Duyma, Görme, Zihinsel durumunu da içerecek şekilde detaylıca yapılmalı. Ortopedik yönden ekstremiteler kontrol edilmeli. Cinsel organ muayenesi yapılmalı.

* Tüm bulgular detaylıca not alınmalı.

* Her ASM de imkan olmayabiliyor ancak eğer imkan varsa ve kişi son 6 ay içerisinde tahlil yaptırmadıysa rutinlere bakmak yararlı olabilir.

* Muayene sırasında veya neticesinde en ufak şüphede ilgili uzmana sevk etmek gerekir.


Okumamız gereken mevzuat metinleri;




TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğini aşağıdaki butondan indirebilirsiniz.



146 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Commenting has been turned off.
bottom of page