top of page
  • Yazarın fotoğrafıDR. EKA

Aile hekimliğine yeni başlayanlar için klavuz

Aile hekimliği Türkiye'de 2004 yılında pilot uygulanmaya başlanan 2010 yılı sonrasında da tüm ülkede hayata geçirilen birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunum şeklidir.

Bu sitemde Aile hekimi, Aile sağlığı çalışanı, performans, izlem gibi kendine has terimler vardır.

Aile hekimliği bir çok sistemle bağlantılı dijitalleşme oranı en yüksek sağlık hizmetinin de adıdır Türkiyede. Bir aile hekimi gün içerisinde birçok sisteme bağlanır veri alışverişi yapar. Bunlardan ilk aklımıza gelenler e-reçete, e-rapor, sgk e-uygulama, mernis, aşı takip sistemi, milli savunma bakanlığı asal sistemi, e-nabız, e-devlet, sporcu raporları için gençlik ve spor bakanlığı sistemleri, ehliyet raporları için içişleri bakanlığı nüfus müdürlüğü sistemi ve şuanda aklımıza gelmeyen diğer sistemler.

Yani aile hekimliği sağlık bakanlığı bünyesinde olupta diğer bakanlıklarla en fazla bağlantıya sahip sistemdir. Aile hekimliği kompleks bir yapıya sahiptir. İnternetin en ufak kopması bile birçok işleyişi devre dışı bırakır.

Dijitalleşmeyi yakalayan bu birinci basamak sağlık hizmetlerinde doğal olarak birçok bağlantının nasıl kurulacağı, işlemlerin nasıl ilerleyeceği, hangi yasa ve yönetmeliklere göre işlem tesis edileceği gibi sorularda beraberinde gelmiştir.

İçinden çıkılamayan durumlarda bir başvuru kaynağı gerekmektedir.

İşte bu bağlamda Sağlık bakanlığı Halk sağlığı genel müdürlüğü aşağıda paylaşacağımız kitapçığı hazırlayarak özellikle aile hekimliğine yeni başlayan doktor, ebe, hemşire gibi personelinin yararlanması için kullanıma sundu.

Sadece yeni başlayanlar için değil uzun yıllardır bu sistemde çalışanlar da bazan sorunla karşılaşabiliyor. Takıldığımız her noktada başvurabileceğimiz bu kaynağı sizlerle aşağıda paylaştık. İndirip masaüstünüze mutlaka bu kaynağı koyunuz. Hatta imkanı olanlar çıktı alıp kitapçık şeklinde ellerinin altında bulundurabilirler..



IZLEME_VE_DEGERLENDIRME_EGITIM_REHBERI_K
.
Download • 4.52MB

466 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page