top of page

Çok fazla Web Sayfası ve şifre kullanıyoruz, tek şifre, tek sayfa olmalı

Ülkemizde 2004 yılında pilot uygulamaya başlanan 2010 yılında da tüm yurda yayılan aile hekimliği sisteminin en büyük ve önemli özelliklerinden biri dijital sistemler kullanılmasıdır. Eski Sağlık Ocağı sisteminin son dönemlerinde otomasyon sistemleri kullanılmaya başlanmış ancak tam dijitalleşme Aile Hekimliği ile başlamıştı. İlk kullanılan program bakanlık tarafından yaptırılan AHBS (Aile hekimliği Bilgi Sistemleri) idi. Çok geçmeden bakanlık AHBS den elini çekti ve piyasayı özel AHBS yazılımlarına bıraktı. Şuanda piyasada 20-30 arası AHBS yazılımı bulunmakta. Bu yazılımlar ücretine göre, kullanım kolaylığına göre müşteri buluyor. Rekabet olması kaliteyi getiriyor. Genel mantık hepsinde aynı. Sayfa düzenleri, buton dizilimleri, renkleri, isimleri farklı olsa da hepsi Muayene, Aşı, İzlem yapıp USS sistemine veri gönderiyor. Aile hekimleri yıllık lisans bedeli ödeyerek bu yazılımları Ebe/Hemşireleri ile kullanıyorlar. Tek bir program içerisinden tüm işlemleri yapabilmek hem arşive ulaşma hem de hastaların bekleme süresini kısalttığından aile hekimlerince memnuniyetle karşılanmakta.

Ancak ne varki son yıllarda Sağlık Bakanlığı AHBS programları dışında web sayfalarında işlemler istemeye başladı. Artık onlarca farklı sayfada işlem yapıyoruz. Bazan web browser'imde yan yana açık pencere sayısı o kadar fazla oluyor ki sayamıyorum bile. Her reçete "reçetem" sayfasına yönleniyor oradan e-reçete numarası alıyoruz. Yani günlük 50 hasta bakan bir aile hekimi 50 defa web tarayıcıda pencere açıyor. Askerlik muayeneleri, ehliyet muayeneleri, sporcu sağlık raporları, akli meleke, tek hekim raporları farklı farklı sayfalarda işlem yapılarak verilebiliyor. İş görmezlik raporu için SGK sayfasına, tıbbi atık bildirimi için çevre bakanlığı sayfasına, hastanın geçmişi için e-nabız sayfasına, hastanın ilaç kullanım raporları için sgk'nın farklı bir sayfasına, ölüm bildirimi için öbs sayfasına, aşıların stok bilgisi ve dolabın ısısı için ATS sayfasına, covid aşıları için Cep telefonundaki Aşıla uygulamasına, resmi yazışmalar için Ebys'ye, istatistik bilgilerimiz için Sina sayfasına, Kronik hastalıklar için Hyp, performans bilgileri için KDS sayfasına bağlanıyoruz. Bunlar ilk etapta aklıma gelen sayfalar.

Uzatmaya gerek yok, sayfalar içerisinde kayboluyoruz. Ücret ödediğimiz AHBS yazılımları içerisine bu sayfalar tam entegre edilse tek şifre ile tüm işlemler halledilse çalışma konforumuz epeyce artacak. O kadar çok şifremiz var ki, ister istemez karışıyor. Ats şifresi, E-İmza şifresi, Eposta şifresi, Uss şifresi, Mernis şifresi, Sgk şifreleri, Laboratuvar şifresi, ...

Aile hekimliğinin dijitalleşmenin öncüsü olması güzel birşey. Ama dijitalleşirken daha sade, tek program ve tek şifre ile işlemlerin yapılabilmesi de önemli. Bizi sayfalar arasında boğmadan, onlarca şifreyi ezberletmeden sadece AHBS ile işlerimizi halledebilme imkanı verirse bakanlığımıza minnettar kalırız.

Sanal dünyada kaybolmadan, işimizi en ergonomik ve konforlu şekilde yapma dileklerimle..

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

留言功能已關閉。
bottom of page