Aslında yazımızın başlığındaki soruya tek cevap yeterli. "Hayır, yutulmaz..!" Ama neden yutulmaması gerektiğini açıklamak gerekecek.
Öncelikle pamuğun yapısından başlayalım yazımıza. Pamuk; "ebegümecigillerden, sıcak iklimlerde yetişen, koza biçimindeki ürünü üç, dört ya da beş dilimli olabilen, kozası için ekilen çok değerli bir sanayi bitkisi" olarak geçiyor sözlükte. Pamuğun yapısı Selülözdür. Yani insan midesi pamuğu sindiremez.
Pamuk selülöz yapısı nedeniyle çok su çeken, şişen bir madde. Pamuk yutulduğunda midede su çekeceği için bir ağırlık ve dolgunluk oluşturacak. Mide saatlerce uğraşacak ama sindiremeyecek. Bu süreçte midemiz dolu olduğundan karnımız acıkmayacak. Yemediğimiz için vücut enerji bulamayacak. Vücut enerji bulamayınca da depoları harcamaya başlayacak. Evet pamuk yutarak zayıflamak isteyenlerin bu isteği dayandırdıkları mekanizma bu şekilde.
Ancak yukarıda bahsedilen durum çok riskli sonuçlar doğurabilecek bir hareket olur. Pamuk şiştiğinde mideden ince barsaklarımıza atılırken mide çıkışını tıkayabilir. Mide çıkışı tıkanınca acil ameliyatlık durum oluşabilir. Tıkamayıp barsaklara geçtiğini farzedersek Apandisit yapabilir, barsak düğümlenmesi yapabilir. En son anüs kısmına geldiğinde hemoroide sebep olabilir. Yani eğer yuttuğunuz pamuk ters teperse şanslıysanız ameliyatla kurtulursunuz. Gecikilirse sonucu ölüm olabilir.
Eğer gerçekten zayıflamak istiyorsanız ve beyin olarak konsantre olduysanız böyle riskli girişimlere girmeyin. Kendinize uzun bir süre verin. Mesela 6 ayda 10 kilo hedef koyun. Bunu Akşamları kalori almayarak ve spor yaparak sağlayın. Kafaya koyulduktan sonra insanın yapamayacağı şey yoktur.
Sağlıkla ve normal yollarla zayıflamanız dileklerimle..
Comments