Ülkemizde Aile hekimliği sistemine ilk geçen iller 17 yılı buldu. Bu süreçte sisteme yeni eklemeler yapılırken işlemeyen eksik kalan noktalarda düzeltildi ya da komple iptal edildi. Ancak ilk başladığımız günden beridir devam eden kronik sorunlarımız da hala çözüm beklemekte. Geçmişte yazmış olduğum bazı yazıları şuanda okuduğumda istemsizce gülümsediğim oluyor. Hiçbir anlamı kalmamış yazılarımız epeyce mevcut. Örnek vermek gerekirse bir dönem Hasam isminde kurulması planlanan birinci basamak kurumlarla ilgili epeyce yazı yazmışız. Şuanda bambaşka bir gündemin içerisindeyiz. Pandemi ile mücadele ederken bir taraftan da bürokratik zorlukları aşmaya çalışıyoruz.
Bu yazımda sorunlardan bir demet sunmayacağım. Hedeflediğim konu biraz daha teknik bir konu. Tavsiye niteliğinde yazı yazmayı planlıyorum. Belki birkaç yıl sonra bu yazıya da epeyce güleceğiz. Teknoloji baş döndürücü hızda ilerliyor ve yazı içerisinde bahsedeceğim teknolojik donanımlar komik rakamları ifade edebilir.
On yılı aşkın süredir aile hekimliği yapıyorum. Aile hekimliğine ilk geçerken dönemin en hızlı ve en pahalı Diz üstü bilgisayarını satın alıp mesleğe başlamıştım. Yıllar içerisinde kullandığımız AHBS programında kendi hastalarımıza ait veriler ile birlikte misafir hasta verileri de birikmeye başlayınca halk tabiri ile bilgisayarım kasmaya başlamıştı. Hasta dosyalarını, hastanın resimli dosyası şeklinde oluşturuyordum ve hata yaptığımı bilgisayarım kasılmaya başlayınca farkettim ve geçmişteki bu gereksiz verileri silmeye başladım. Özellikle resim dosyaları çok fazla alan kaplıyor.
Geçen yıl bilgisayarım mavi ekran hatası denilen hatayı sık sık tekrarlamaya başlayınca bilgisayarcımın yolunu tuttum. Hatayı gideren bilgisayarcım bana bilgisayarımın Harddikinide SSD denilen hard disk tipi ile değiştirmem durumunda yeni bilgisayarlardan hiçbir farkının kalmayacağını, çok daha hızlı çalışabileceğimi söyledi. Onun önerisi ile 750 GB HDD olan Harddiskimi yedeğe çekip 250 Gb lık SSD Harddisk taktık.
Akşam eve gidip bilgisayarımı açtığımda gözlerime inanamamıştım. Bilgisayarım eskiden On dakikada açılırken şimdi düğmeye bastığım anda açılmıştı. Kullandığım AHBS programını tıkladığımda ise ikinci şoku yaşıyordum, açılması saniyeler sürüyordu. Eskiden ASM temizlik görevlisi arkadaşıma ASM yi açtığında ilk olarak benim bilgisayarın açma düğmesine basmasını, ben gelinceye kadar rahat rahat açılmasını rica ediyordum.
Yeni haliyle hasta bakmaya başladığımda boşa geçen yıllarıma, saatlerime acıdım. İlaç yazma, reçete verme sürem dakikalardan saniyelere indi. Özellikle çok yoğun poliklinik yaptığımız günlerde dışarda onlarca hasta beklerken içerde işlem bir türlü bitmiyordu. Buda bende epeyce stres yapıyordu. Eskiden hemşire bilgisayarımda sık sık koparken artık kopma sorunu da son bulmuştu. Çok daha kaliteli ve hızlı çalışmaya başlamıştık.
Yazıyı daha fazla uzatmak istemiyorum. Ben bilgisayardan başlangıç seviyesinde anlayan biriyim. Bu işin daha profesyonelleri belki bu yazıma gülebilirler. Ancak Aile Hekimliği yapan değerli meslektaşlarıma mutlaka daha hızlı bir bilgisayarla çalışmalarını tavsiye ediyorum. Günümüzün 8 saati bilgisayar ile muhatabız. En az steteskopumuzun kalitesi kadar bilgisayarımızın da kalitesi önemli.
Yeni bilgisayar alacaklara veya bilgisayarını güncelleyeceklere tavsiyem mutlaka SSD harddiski olan bilgisayar almaları. İşletim sistemi Windows 10 ve Ram olarakta en az 6 Gb iyi olur. Kapı üstü monitör kullananlar için Ekran kartlı bir bilgisayarda daha hızlı çalışır. Bilgisayarın diğer özellikleri AHBS açısından önemli değil, kişisel ihtiyaçlara göre onlar seçilebilir.
Sağlıkla, huzurla, mutlulukla mesleğimizi icra etme dileklerimle..
Comentários