top of page
  • Yazarın fotoğrafıDR. EKA

Dijital Onam devreye alınmalı

Merhaba,

Her gün bir yerlerden mahkeme haberleri duyuyoruz. Onam vermediğini iddia eden hastalar, yapılacak işlemin riskleri bana anlatılmadı diyenler, muayene olmadığını, doktora gitmediğini, ilaçları başkasının aldığını beyan eden kişiler hekim arkadaşlarımızı mahkemeye veriyorlar.

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu işin çok basit bir çözümü var. Sağlık kurumlarına başvuran Herkesten sms yada e-nabız üzerinden onam alınmalı. (Acil ve Bilinci kapalı hastalar hariç) Mesela aile hekimine muayene için başvuran hastaya bir sms gider, hasta EVET şeklinde cevaplarsa kabul etmiş olur. Yada enjeksiyon için başvuran hastaya sistemden sms gönderilir, mesaj içeriğinde enjeksiyon riskleri için bir link vardır, kişi bu sms i EVET yazarak cevaplar, enjeksiyonu yapılır.

Aklımıza gelen gelmeyen sağlık kurumlarında yapılacak tüm işlemler için onay mesajı gönderilir. Verilen bu onaylar, dijital olarak kabul edilen onam formları e-nabız siteminde eklenecek olan yeni bir sekmede “Verdiğim Onamlar” adı altında görüntülenebilir.

Hastadan bu şekilde alınan onam başka yönlerden de faydalı olacaktır. Mesela kimse kimsenin kimlik numarasını kullanarak muayene olamaz. Sahte muayene, dolandırıcılık vakaları azalır.

SGK nın sık sık doktorlara kestiği cezaların büyük kısmı hastanın haberi olmadan üzerine ilaç yazılma iddiaları. Bu SMS ile onam olursa hiç kimse benim haberim yoktu diyemez. Çünkü onam alınan cep numarası e-nabızda kayıt altında olacaktır.

Daha fazla detaylandırılabilir. Ancak bu Onam konusu gerçekten hekimlerin korkulu rüyalarından biri. Bu sorunun ivedi şekilde teknoloji kullanılarak çözülmesi tüm hekim camiasını mutlu edecektir. Zira herkes güvenli bir şekilde çalışmak ister. Korkarak, defansif yaklaşarak hastalara da pek fayda sağlayamaz. Onam sorununun çözülmesi hekimlerin mesleklerini şevkle, cesaretle yapmalarına katkı sağlayacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page